Arctic Race

 

 

Noen ganger lønner hard innsats og en god porsjon galskap seg. Slik er det også med sykkelrittet Arctic Race. Racet ble av mange dømt nord og ned da grunnleggerne la frem sine planer for å få sykkeleliten til Nord-Norge. Alle applauderte tanken og engasjementet, men få om noen, trodde det skulle la seg gjennomføre.

 

Arctic Race

Rittet ble etter år med planlegging og hardt arbeid avholdt første gang i 2014 og til start møtte flere av verdens største rytter opp, deriblant Team Sky, Team BMC Racing, Team Cofidis og Team Movistar. Rittet, som gikk over 4 dager, tiltrakk seg oppmerksomhet fra hele verden og Nord-Norge skuffet ikke. Landsdelen viste seg frem fra sin beste side og da løpet ble avsluttet på Nordkapp-platået i midnattssol kunne man ikke be om mer. Bedre norgesreklame kunne ikke kjøpes for penger. Etter det første racet var avsluttet var det bare lovord å høste for arrangøren. Alle ville vite om det ble et nytt race neste år og alle profflagene lovte å komme tilbake, med enda større ryttere. De høye ambisjonene hadde satt Norge på verdens sykkelkart på en måte man ikke kunne drømme om. Dette var det største sykkelrittet i Norge noen gang og åpnet dørene før andre store race i årene som fulgte. Det at Norges støre sykkelsønn Thor Hushovd syklet inn som vinner av racet var kronen på rittet, som i internasjonal presse ble omtalt som det vakreste rittet i verden.

 

Det vanskelige andre-rittet

Arrangørene av Arctic Race of Norway hadde ikke tid til å hvile på sine laurbær, de gikk umiddelbart i gang med planlegging av neste års ritt og fikk drahjelp fra selveste Tour de France, da en nordlending var tøff i kjeften og sa man burde snakke med Tour de France om muligheten for å legge starten til Norge. Tour the France har tidligere vært arrangert utenfor Frankrike, sist i England, men Norge virket noe drøyt. Uansett, forslaget skapte enorm medieoppmerksomhet og medførte i første omgang til at de to rittene ble enig om å bli “Venneritt”. I 2015 ble traseen til Arctic Race of Norway flytte sørover og man fikk et enormt race i og rundt Bodø. Størst oppmerksomhet fikk etappene som gikk over polarsirkelen og i Lofoten. Oppmerksomheten fra internasjonale sportskanaler hadde vokst enormt og både Eurosport og CBSS stilte mannsterke under hele rittet. Rittet så hele 23 lag stille til start og store navn fra verdens største lag hadde lagt turen til Norge. Mest spenning lå det i hvordan den store klatreren Chemar Couuled skulle gjøre det når han ble utfordret av den norske fjellheimen. Løpet ble en enorm publikumssuksess og mer enn 90.000 mennesker skapte et yrende folkeliv langs løypene. Igjen viste Nord-Norge seg fra sin aller beste side og tv-seere over hele verden fikk oppleve et flott sykkelritt i spektakulær natur. De norske utøverne markerte seg godt også i det andre løpet og noterte seg flere flotte plasseringer, inkludert en etappeseier til Boasson Hagen.

 

Fremtiden til Arctic Race of Norway

Arctic Race har i løpet av 4 år skapt minner både ryttere og publikum vil bære med seg i mange år og arrangørene har ingen planer om å gi seg nå. Rittet er et offisielt UCI-sponset ritt og har fått plass som en del av European Tour. De to første utgavene av rittet ble klassifisert som 2.1 ritt, men fra 2015 ble det klassifisert som et 2.HC ritt.

 

Tour de France

Arrangørene bak Arctic Race Of Norway har mer enn nok å holde fingrene i, men de har på ingen måte gitt opp drømmen om å bringe Tour de France til Norge. Norge har opparbeidet seg en stor posisjon i internasjonal sykling de siste årene, så ingenting er umulig.


Privacy Policy