Dag Otto Lauritzen

Dag Otto Lauritzen, født 12. september 1956, er en norsk tidligere profesjonell syklist, som ofte får mye av æren for å ha lagt grunnlaget for den enorme sykkelinteressen man har sett i Norge de siste 15 årene. Dag Otto Lauritzen var den første nordmannen i nyere historie som har markert seg under internasjonale stevner. Under de Olympiske sommerlekene i Los Angeles i 1984 syklet han inn til en flott bronsemedalje på grenen som den gang het “enkelt landeveisritt”. Dette var den første olympiske medaljen Norge noen gang hadde tatt i en sykkelgren og seieren gjorde Dag Otto Lauritzen til et meget kjent navn i Norge. Lauritzen hadde med olympisk medalje store forventninger å leve opp til og tre år senere innfridde han igjen. På den åttende etappen av Tour de France i 1987, på den tøffe, fryktede Luz – Ardiden etappen, tok Dag Otto tidlig plass i et utbryterfelt som han ledet store deler av etappen. Opp den siste bakken så Lauritzen sitt snitt og stakk fra resten av feltet. 25 minutter senere syklet han inn i ensomt inn til Norges første etappeseier under det ærverdige løpet. Navnet Dag Otto Lauritzen ville for alltid være stemplet i norske sportsalmanakker og han inntok posisjonen som en av de største sportsutøverne Norge noen gang har fostret. I løpet av sin aktive karriere kvalifiserte Lauritzen seg for hele åtte Tour de France. Selv om han ikke klarte å toppe etappeseieren fra 1987, syklet han inn til flere flotte plasseringer og var flere ganger nære ved å sikre seg den grønne poengtrøyen.

 

Tiden for proffeventyret

I en alder av 23 år hadde Dag Otto Lauritzen gjort ferdig militæret, hvor han utdannet seg til fallskjermjeger. Politiskolen hadde han også bestått med glans og alt så lyst ut for den ivrige hobbysyklisten. Det var helt frem til den unge syklisten ble innkalt til repetisjonsøvelse. Under det som skulle være en rutineøvelse, fikk Lauritzen problemer med fallskjermen sin og landet stygt. Den harde landingen påførte Lauritzen et stygt brudd i høyre beinet og lenge så det ut som både hans karriere som politimann, fallskjermhopper og syklist var kommet til en brå slutt. Legene mente at han trolig aldri ville kunne gå ordentlig igjen, noe som ville bety slutten på det aktive livet Lauritzen var vant med. Lauritzen selv ville ikke godta de dystre utsiktene legene la fram. Han trente beinhardt og benyttet seg mye av sykkel, da andre treningsformer ble for krevende med den skadde foten. Etter som han tok syklingen sin fra et hobby-nivå til et seriøst treningsopplegg, viste det seg raskt at han virkelig hadde talent for sporten. Han ble medlem av Glåmdal SK og med dyktige trenere rundt seg markerte han seg raskt. Allerede i 1983, etter bare noen få år med trening, syklet han inn til sin første seier i NM. Han gjentok likeså bragden i 1984. Hans siste NM-seier kom i 1990. Etter å ha tatt for seg i NM over to år ble han tilbudt proffkontrakt med det profesjonelle sykkellaget Team Peugeot. Lauritzen ble værende som et sentralt medlem av Team Peugeot resten av sin profesjonelle karriere. I tillegg til sin egen etappeseier spilte han en viktig rolle under flere store seire for teamet sitt. Da Team Peugeot ble lagt ned i 1997, ble Dag Otto Lauritzen hedret som en av de største rytterne i lagets historie.

 

Tiden etter proffkarrieren

Etter å ha lagt opp som profesjonell utøver har Lauritzen jobbet som kommentator for flere norske og internasjonale tv-kanaler. Han har også hatt aktive roller innen Arctic Race Of Norway, Tour des Fjords og sykkel-VM i Bergen. Han var også ambassadør for Tromsø 2018 sitt arbeid med å få vinter-OL til Norge.


Privacy Policy