Kurt Asle Arvesen

 

Kurt Asle Arvesen, født 9. februar 1975, er en tidligere profesjonell sykkelrytter som konkurrerte som profesjonell i perioden 1998 til 2012. Etter å ha lagt opp som aktiv rytter ble Arvesen en del av trenerteamet til Team Sky. Han vant i løpet av karrieren Norgesmesterskapet i landeveisritt fem ganger og syklet inn til etappeseier under både Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a Espana

 

Karriere

Etter å ha vunnet gullmedaljen i 1997 under verdensmesterskapet for amatører under 23 år, signerte Arvesen med det italienske laget Asics i 1998, hvor senere lagkamerat i Team CSC  Ivan Basso var førsterytter. De to rytterne gikk sammen videre til Davide Boifavas lag, Riso Scotti-Vinavil i 1999, som siden ble omdøpt til Amica Chips-Tacconi Sport i 2000. I løpet av Arvesens tre år i Italia fikk han ikke de resultatene verken han eller teamet forventet. I 2001 skilte Arvesen og Basso lag da Arvesen flyttet videre til Dansk Team Fakta, hvor han opplevde sine mest suksessfulle år som kulminerte i en etappeseier under Giro d’Italia 2003.

 

2004

I 2004 ble Team Fakta lagt ned og Arvesen og sportsdirektør Kim Andersen gikk videre til Team CSC. På Team CSC inntok Arvesen en rolle som hovedsakelig så han i en støtterolle, men han klarte å vinne etappeseire under både Danmark Rundt og CSC Classic samme år.

 

2005

Under Tour de France i 2005 ville han igjen ri i støtte for Basso, men takket være et beinhardt treningsprogram, hadde Arvesen denne gangen styrke nok til å sykle langt mer aggressivt og på etappe 17 av løpet kom han seg med i et tidlig brudd sammen med 16 andre ryttere, som holdt unna helt til spurten. Da det kom tid for spurt var Arvesen og den italiensk rytteren Paolo Savoldelli de fremste rytterne, men Savoldelli ble dessverre litt for sterk for Arvesen og slo nordmannen med ett fattig sekund.

 

2006

I 2006 og vårsesongen UCI Pro Tour sikret Arvesen seg en håndfull topp-10 plasseringer. En stygg krasj med en følgebil så dog mye av sesongen ødelagt og selv en sterk seier i Ster Elektrotoer var ikke tilstrekkelig for å sikre ham en plass under i Tour de France.

 

2007

Arvesen startet sesongen med en flott andreplass under Paris-Tours og når tiden var kommet for Giro d’Italia, vant Arvesen den åttende etappen etter å ha slått Paolo Bettini i spurten.

 

2008

Den 16. juli vant han den ellevte etappen under Tour de France, hans første noensinne i konkurransen. Etter å ha tatt plass i et utbryterfelt, klarte han å komme først over mållinjen, bare to centimeter foran nummer to.

 

2009

Arvesens 2009 sesong kom til en skuffende slutt på den tiende etappen av Tour in Foix, like etter å ha passert Guéret. Den norske mesteren krasjet rundt 88 km markeringen mellom Limoges og Issoudun. Fallet var en enorm skuffelse for Arveson som bare 12 måneder tidligere hadde kjørt inn til en andreplass i rittet. Selv med en stygg skade ble det i september samme år, etter mange uker med rykter i media, klart at Arvesen fra og med 2010 sesongen skulle sykle for Team Sky, sammen med de andre norske rytterne Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug.

 

2010

Begynnelsen av 2010 sesongen med Team Sky ble ødelagt av skader for Arvesen. Etter å ha vunnet den første etappen av Qatar turen, krasjet Arvesen på den påfølgende etappen og endte opp med et brukket kragebein. Han kom dog tilbake på sykkelen i tide for å delta i Tirreno-Adriatico.

 

Slutt på proffkarrieren

Arvesen avsluttet sin proffkarriere etter 2011 sesongen, men ble værende med Team Sky som spesialisttrener. Han ble sportsdirektør for teamet i 2015 og i oktober 2016 ble det annonsert at han ville forlate Sky og bli sportsdirektør for det norske UCI Continental-Team og Uno-X Hydrogen Development Team.


Privacy Policy