Norsk Cykleforbund


Norges Cykleforbund, forkortet NCF, ble grunnlagt i oktober 1910. Forbundet, som i over hundre år har vært Norges høyeste organ for sykkelsporten, administrerer i dag konkurransegrenene landeveissykling, terrengsykling, BMX og banesykling.

 

Historie

Norges Cykleforbund ble i sin tid grunnlagt på det som var Norges aller første sykkelklubb, Christiania Velociped-Klub, som på sin side ble grunnlagt i 1882 og raskt vokste til en relativt stor klubb. Da tiden var kommet for å grunnlegge Norges Cykleforbund, var den første styreren det sammen som i Christiania Velociped-Klub, som på samme tid opphørte. Sykling var det nye store og alle som hadde økonomiske muskler til det gikk til innkjøp av sykkel. Norges Cykleforbunds første oppgaver var å tale syklistenes sak og legge grunnlaget for etablering av flere sykkelklubber over hele landet. Norge hadde allerede i 1894 markert seg innen sykkelsporten da Wilhelm Heine, på eget initiativ, deltok under det første offisielle verdensmesterskapet på sykkel i 1893. Stevnet, som ble avholdt i Chicago USA, så mer enn hundre sykkelamatører stille til start og Heine syklet inn til en flott gullmedalje i grenen banesykling. Sykling var den nye folkesporten og allerede i 1896 ble sporten tatt opp som gren under sommer OL i Antwerpen. Hjemme i Norge var interessen for sykkel enorm etter at Heine hadde skaffet landet gullmedalje under VM og flere mindre klubber vokse opp over hele landet. Det var dog ikke før Norges Cykleforbund ble grunnlagt at man fikk en organisasjon som kunne dra sykkelsporten i Norge fremover. Det aller første NM ble arrangert i 1912 og hele 49 ryttere hadde kvalifisert seg for konkurransen. Vinneren ble Gregus Thommesen, som syklet for Trondhjems Velocipedklub.

 

Tidlige norske mestere

Mange vil hevde at Norge som sykkelnasjon er ung og uerfaren, men sannheten er at vi gjennom årene har hatt flere ryttere som har oppnådd en rekke flotte resultat med flagget på brystet. Knut Knudsen vant 4000 m banesykling under OL i München i 1972 og fulgte likeså opp med VM gull på samme distanse året etter. Innenfor den nyeste sykkel grenen BMX, fikk vi i 1991 på hjemmebane nok en verdensmester i Thor-Arne Dybdahl. Landeveissykling, som uten tvil er Norges største sykkelgren, fikk en kraftig oppsving på 1990-tallet med Monica Valvik som vant Norges aller første gullmedalje under en fellesstart. Det skjedde under landeveis-VM på Sicilia i 1994. Deretter fulgte Kurt Asle Arvesen opp med gull på fellesstart under VM for de under 23 i 1997 i Verona, Italia. Og året etter var det duket for Thor Hushovd som syklet inn til en flott gullmedalje på tempo for dem under 23 i VM i Falkenburg i Nederland. Hushovd vant også fellesstart under VM i Melbourne i 2010. På damesiden har Norge også markert seg med stjerner som Gunn Rita Dahle, som toppet et flott karriere med gullmedalje under VM i terrengsykling i Østerrike 2010.

 

Norsk sykkelsport anno 2017

Norge har de siste årene tatt steget opp i de øvre rekker av sykkelnasjoner og har flere proffryttere enn noen gang tidligere. I tillegg til en rekke ryttere på store internasjonale team som Team Sky og Team UCA, har man de siste årene sett en markant økning i norske profflag som har store planer for våre yngre utøvere. Norge har andre sporter vi har betydelig mer suksess i enn sykling, men med et godt samarbeid mellom Norges Cykleforbund, lokale klubber og profflagene er det ingenting som tilsier at Norge ikke skal ta store skritt innenfor den nye folkesporten i årene som kommer. Også utlandet har fått opp øynene for ryttere fra Norge og i samarbeid med Norsk Cykleforbund og Olympiatoppen er det flere norske utøvere som i dag trener med store nasjoner under ulike utenlandsopphold og studier.


Privacy Policy