Sykkel-VM i Bergen

 

Sykkel VM, eller UCI Road VM som er den offisielle tittelen til rittet, er en av sykkelsportens største årlige arrangementer og en av verdens største sportsbegivenheter. Det eneste rittet som kan måle seg med sykkel VM, er storheten Tour de France. Å kunne titulere seg med tittel som  UCI Road VM mester og kle på seg den ettertraktede gule vinnertrøya, er noe alle syklister drømmer om. Norge har de siste årene markert seg som en stor sykkelnasjon og ritt som Tour The Fjords og Arctic Race har de siste årene gjort en formidabel jobb med å markedsføre Norge og våre storslått natur til hele sykkelverden. Da det ble kjent at Norges Cykleforbund i samråd med Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune aktet å søke om å bli arrangør for sykkel-VM, var det mange som hevet øyenbrynene. Arrangementet for 2017 var det mange som ville ha og lille Norge, med Bergen i spissen, måtte kjempe mot nasjoner og byer som Østerrike som ønsker mesterskapet til Innsbruck, Australia som stilte med hovedstaden Melbourne og Colombia som kunne lokke med den vakre byen Bogotá. 25 September 2014, den siste dagen av UCI Road World Championships 2014 in Ponferrada, Spain, skulle alle endelig få vite hvem som fikk det ærefulle oppdraget. Alle fire nasjonene holdt pusten og da Bergen runget ut av høyttalerne, spratt champagnekorker over hele Norge. Siden Bergen ble valgt som kandidat som vertsby i 2011, hadde NCF, Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og nabokommunene Askøy, Fjell, Sund og Øygarden, jobbet hardt og målrettet i mange år. Endelig fikk man betalt for alt det harde arbeidet. Et større og viktigere sportsarrangement har ikke Norge blitt tildelt siden OL på Lillehammer.

 

Bergen 2017

Juryen la i sin forklaring vekt på det arbeid Norge som sykkelnasjon har fått til de siste årene og både Arctic Race Of Norway og Tour The Fjords ble dratt fram som eksempler på hva Norge kan by på. Med et rutenett som strakk seg over fem kommuner langt ut i havgapet ville arrangementet befeste Norges plass som arrangør for store sykkelritt. Det er beregnet at mer enn 120.000 mennesker var å finne langs traseene i løpet av de 9 dagene rittet varte.

Nordmenn og besøkende viste sin besøkelsestid og alle fire disiplinene,Team Time Trial for de profesjonelle UCI-lagene, Individual Time Trial og til slutt Road Races hadde enorme tilskuertall.

 

Sykkel VM 2017 var UCI Road World Championships nummer 90 og det andre som ble avholdt i Norge. Chantal Blaak fra Nederland vant kvinnenes road races og Peter Sagan fra Slovakia vant herrenes. Sagan ble med seieren i Bergen historisk som den første mannen til å vinne tre verdensmesterskap etter hverandre.

 

Et VM for alle

Et viktig mål for arrangørene av UCI Road World Championship 2017 var at rittet skulle være tilgjengelig for alle. Både i startområdene og langs løypene ble det brukt betydelige summer for at så mange som mulig skulle få oppleve sykkelfesten på nært hold. Bergen og nabokommunene er alle gamle kommuner i Norge, med til dels mange små og trange gater. Dette skapte en rekke utfordringer for arrangøren, men med god hjelp fra innbyggere og det private næringslivet sørget man for at alle deler av traseene var fulle av tilskuere. Selv butikkvinduer og private terrasser ble tatt i bruk under den enorme folkefesten.

 

Et ritt for historiebøkene

Bergen og omegn presenterte et spektakulært ritt med traseer omgitt av fjorder, fjell og vakker natur som er unikt for Norge. Rytterne ble presentert med varierte og unike utfordringer og traseene sørget for spenning og nerver fra start til slutt. Flere av rytterne uttrykte enorm glede over å endelig ha fått fullføre et ritt i Norge. Ryktene om norsk natur og utfordrende traseer hadde vært diskutert internt i mange lag siden det første Arctic Race og Tour The Fjords.


Privacy Policy