Thor Hushovd

 

Thor Hushovd, født 18. januar 1978, er en tidligere profesjonell sykkelrytter. Han er kjent for sine sterke prestasjoner innen sprinting og tidsetapper. Hushovd vant NM i landeveisritt tre ganger, i 2004, 2010 og 2013. Han syklet også inn som vinner av World Road Race Championships i 2010. Han var den første nordmann som noen gang ledet Tour de France og først skandinaviske rytter til å vinne VM i landeveisritt. Han er også den skandinaviske rytteren med flest etappeseire i ulike Grand Tours. Han er allment ansett som den største norske syklisten gjennom tidene. Han trakk seg tilbake fra aktiv sykkelsport i september 2014.

 

Karriere

Hushovd vant sine første store mesterskap da han samme år syklet inn som vinner av VM, Paris-Roubaix og Paris-Tours for dem under 23 år. Etter seieren i Paris-Tours ble han tilbudt proffkontrakt med Team UCI. Han vant det norske prøve-mesterskapet i 2004 og 2005 og ble Road Race mester i 2004 og 2010. I 2006 vant han syv UCI ProTour-løp og to etapper i Tour de France. Han startet med å vinne prologen i Strasbourg, til tross for et stygt fall som så han påført et meget stygt kutt i den ene armen. Han fortsatte med store smerter og kunne på den tredje dagen igjen kle på seg den gule ledertrøyen som første nordmann i historien. Han vant den siste etappen av løpet og slo Robbie McEwen i sprinten, noe som gjør ham til den eneste personen i historien av Tour de France til å vinne den første etappen eller prologen og den siste etappen av Tour de France i samme år. I 2006 Vuelta a España vant han seks etapper og hadde den gylne trøyen over tre etapper og vant poengklassen.

 

2009

I 2009 signerte Hushovd for Cervélo Test Team. Han tok et av lagets første seire i sesongen ved å vinne etappe 3 i Tour of California. Under Tour de France vant han den grønne poengtrøyen for andre gang foran Mark Cavendish. Hushovd vant også etappe 3 på Tour of Missouri i september 2009 etter en enorm sprintfinish.

 

2010

Under Tour de France vant Hushovd den tredje etappen og han regjerte i sprinten mot fem andre ryttere. Seieren gav ham den grønne trøyen som han tapte til Alessandro Petacchi under etappen Lampre-Farnese-Vini. Den 3. oktober 2010 vant Hushovd landeveismesterskapet som startet i Melbourne og avsluttet i Geelong, Australia. Han ble med det den første nordmann til å vinne regnbuetrøyen.

 

2011

I løpet av Tour de France 2011 kunne Hushovd nok en gang kle seg i den gule ledertrøyen og han overrasket mange når han beholdt den gjennom flere kuperte stadier som ikke var forventet å passe ham. Det var forventet at ryttere som Cadel Evans skulle vinne, men ingen klarte å ta igjen det ene sekundet Hushovd ledet med. Det var ikke før neste etappe han tapte trøyen grunnet et velt i hovedfeltet.

 

2012

I 2012 signerte Hushovd med BMC Racing Team på en treårig kontrakt, men grunnet en ukjent medisinsk tilstand, måtte han bryte Giro d’Italia og avlyste sin planlagte deltakelse til Tour de France og Olympisk road race.

 

2013

Hushovd tok sin første seier siden Tour of Britain 2011, da han vant sprinten mot Tom-Jelte på den første etappen av Tour du Haut Var i februar. Det var også hans første seier i BMC Racing Team trøye.

 

Slutt på proffkarrieren

I juni 2014 annonserte Hushovd at han ville gå av med pensjon etter UCI Road VM i 2014. Han hadde slitt med en virussykdom siden 2012 og mente tiden var inne for å gi seg. Etter en stygg krasj på Tour du Poitou-Charentes, sa Hushovd at han ikke ville delta i VM likevel. Hans siste løp ble dermed GP Impanis-Van Petegem i september.


Privacy Policy