Tour des Fjords

 

Tour des Fjords er et kategori UCI 2.1 race som i mai 2018 vil bli avholdt for sjette året på rad.

I 2017 ble Tour des Fjords arrangert som en femdagers løp. I 2018 blir Tour des Fjords redusert til 3 dager, etterfulgt av det nye Hamme-Stavanger konseptet som også varer 3 dager. Det blir dermed to ulike løp som følger hverandre. Totalt vil det være en seksdagers sykkelfestival i Sør- og Vest-Norge, der hovedområdet vil bli konsentrert i og rundt Stavanger Forum de siste 3 dagene.

Tour des Fjords 2018 arrangeres i Rogaland og Agder fylkene, datoene er for tiden satt til 22. og 24. mai. I 2017-utgaven ble Sogn og Fjordane fylket for første gang besøkt, med ruter gjennom Balestrand og Førde. I 2018 er det det sørlige Norge som kan glede seg til sykkelfest. Løpet starter fra Lindesnes, via Farsund og et av stadiene vil avsluttes i Kristiansand. Løpet har tidligere besøkt Agder en gang, da den første fasen av den aller første Tour des Fjords gikk fra Valle i Aust-Agder til Stavanger.

 

Skandinavias største sportsbegivenhet

Tour des Fjords 2018 ligger an til å ha 22 lag fra hele verden på startstreken og som et resultat av at Hammer Race blir arrangert like etterpå, vil minst fem av lagene være World Tour-lag. Både Tour des Fjords og Hammer Race vil ha omfattende TV dekning på TV2 og Eurosport, med flere timers kringkasting daglig. Det forventes også dekning i flere internasjonale sportskanaler. Med både Tour des Fjords og Hammer Race, vil Sør-Norge i 2018 være vertskap for et av årets største sportsbegivenheter i Skandinavia.

 

Historien

Tour des Fjords AS ble grunnlagt i november 2012, med Stavanger SK og Nordsjørittet AS som eiere. Tour des Fjords ble holdt første gang i 2013 og var en videreutvikling av Rogaland Grand Prix, som ble arrangert av Rogaland Sykkelkrets i perioden 2008-2012. Tidligere pro-syklist Roy Hegreberg var nøkkelen til at Tour des Fjords utvidet seg fra å være et endagsløp til å bli et scenearrangement over fire dager. Tour des Fjords er nå blant de mest karakteristiske sykkelrittene i Norge og fikk i 2015 status som UCI 2.1 løp. Stavanger kommune var den største offentlige partneren av arrangementet de tre første årene og alle startpunkt og målganger var lagt til Stavanger. Siden har den store varisjonen i start og målganger vært med på å gjøre arrangementet til hva det er i dag. De siste tre årene har både kommuner og fylkesting i Hardanger-området vært partnere av Tour des Fjords. I 2016 inngikk Tour des Fjords en treårig avtale med TV2, som sikret kanalen alle tv-rettigheter, inkludert rittet i 2018.

 

Barn og amatørløp

Siden det profesjonelle rittet startet opp i 2013, har Tour des Fjords Classic arrangementet vært arrangert sammen med hovedarrangementet. Her kan alle som ønsker å delta og måle krefter i de samme traseene som proffene har syklet tidligere på dagen. Det er også et eget barneritt som er gratis for barn i alderen 2-12 år. Barnerittet arrangeres rundt alle start- og målgangsområder.

 

Peloton Bike Start

I 2015 og 2016 ble “Peloton Bike Start” holdt på Stavanger Forum. Peloton Bike Start er TV2s kick-off til sykkelsesongen og er et samarbeid mellom Tour des Fjords, Stavanger Forum, Nordsjørittet og TV2. Dekningen fra Peloton ble kringkastet nasjonalt på TV2. Etter en pause i 2017 forventes Peloton å returnere til tv-skjermen i 2018.

 

Tour des Fjords i fremtiden

Tour des Fjords har gjennom de siste 6 årene etablert seg som et attraktivt ritt, både for store deltakere og tv-kanaler. Tour des Fjords AS har klare planer for videre utvikling og er blant annet i samtaler med andre store ritt i Norge.


Privacy Policy